Προειδοποίηση internet

...προς τους γονείς

Γενικά, το διαδίκτυο είναι ένα καλό μέρος. Χάριν αυτού μπορείτε να βρείτε νέους φίλους με κοινά ενδιαφέροντα και παρέες. Αλλά, έτσι όπως και στους δρόμους, και στο διαδίκτυο μπορεί να συμβεί οτιδήποτε. Τα παιδιά σας δεν θα γίνουν έμποροι ναρκωτικών ή κλέφτες αυτοκινήτων, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι για τους οποίους πρέπει να ανησυχείτε. Η προστασία τον παιδιών είναι γονική ευθύνη.

Περάστε περισσότερη ώρα με τα παιδιά σας. Τα παιδιά προσπαθούν να δραπετεύσουν στον πλασματικό κυβερνοχώρο όταν υπάρχουν προβλήματα στην πραγματική ζωή τους ή δεν υπάρχει κανένας να ακούσει τα προβλήματά τους. Αν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη με τα παιδιά σας, τότε μπορείτε να τα επηρεάσετε με θετικό τρόπο. Μην προσπαθήσετε να ελέγχετε το παιδί σας συνεχώς - αν υπάρχει εμπιστοσύνη τότε το παιδί θα ζητήσει την βοήθεια και την συμβουλή σας. Σήμερα, τα παιδιά ξέρουν περισσότερα απο εσάς σχετικά με το internet. Για αυτό μην αγορεύετε και απαγορεύετε συνεχώς. Ρωτήστε τα και αφήστε τα να σας διδάξουν, καθώς, αυτό που θα μάθετε, θα σας επιτρέψει να τα προστατεύσετε καλύτερα.

Ρωτήστε τι καλό / κακό υπάρχει στο ωραία.gr. Δημιουργήστε έναν λογαριασμό στο ωραία.gr και βάλτε το παιδί σας στη λίστα των φίλων σας. Περιεργαστείτε το προφίλ του παιδιού σας - ποιες πληροφορίες είναι ορατές μόνο από φίλους και ποιες από τον καθένα. Αν κάτι σας ενοχλήσει, τότε εξηγήστε τους την αιτία της ενόχλησης και καθοδηγήστε τα. Διαταγές και αρνήσεις δεν λειτουργούν. Ζητήστε από το παιδί σας πάντα να σας λέει αν κάτι ενοχλητικό ή ύποπτο συμβαίνει. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν πως να αντιδράσουν αν παρενοχληθούν ή τρομοκρατηθούν. Δυστυχώς ο νόμος είναι αδύναμος σε αυτόν τον τομέα - παρεμβαίνει μόνο όταν κάτι συμβεί και ίσως είναι πολύ αργά.

Ολοκληρώνοντας, το internet είναι ένα περιβάλλον πραγματικής επικοινωνίας για τα μοντέρνα παιδιά, και δεν μπορείτε να το απαγορεύσετε (αφαίρεση του ίντερνετ μπορεί να θεωρηθεί "κατ'οίκον περιορισμός" για αυτά). Μάθετε να ακούτε τα παιδιά σας και να αφιερώνετε χρόνο σε αυτά.

Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον Η/Υ σας σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να επιβλέπετε το παιδί σας, χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται.

Κάντε την πλοήγηση στο Internet μία οικογενειακή δραστηριότητα. Χρησιμοποιείστε τον H/Υ μαζί με τα παιδιά σας.

Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms.

Διδάξτε τους να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και ωράρια σχολείου ονόματα φίλων κ.λπ.) και να μην χρησιμοποιούν την κάρτα σας.

Ενημερωθείτε σχετικά με τις αρμόδιες αρχές, όπως είναι το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 210- 6476463 & 4), που θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό ή παράνομο περιεχόμενο στο Internet.

...προς τα παιδιά

Το ωραία.gr είναι το τέλειο μέρος για να βρείτε φίλους και να αλληλεπιδράσετε μαζί τους αλλά θυμηθείτε ότι, όπως και στη πραγματική ζωή, υπάρχουν κίνδυνοι στο internet. Για να τους αποφύγετε, συνιστούμε να ακολουθείτε τους παρακάτω κανόνες ασφάλειας.

Προστατεύστε τις πληροφορίες σας και τα στοιχεία επικοινωνίας. Μην ξεχνάτε οτι οι πληροφορίες που δημοσιοποιείτε είναι προσβάσιμες και ορατές απʼ όλους. Αυτό είναι το ζητούμενο, αλλά επίσης σημαίνει οτι δεν πρέπει να ανεβάσετε κάτι που δεν επιθυμείτε να δουν άλλοι. Υπάρχουν τόσο καλοί όσο κακοί άνθρωποι ανά τον κόσμο. Μερικοί χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με κακές προθέσεις, επομένως, αν δεν θέλετε να μάθουν το email σας, το MSN σας ή τον τηλέφωνό σας, μην τα δημοσιοποιήσετε. Προστατέψτε το προφίλ σας - επιλέξτε προσεκτικά την πρόσβαση στα στοιχεία σας, όπως επιλέγετε και προστατεύετε τους κωδικούς σας.

Μην συναντάτε πρόσωπα που γνωρίσατε στο διαδίκτυο, χωρίς συνοδεία. Αν πραγματικά επιθυμείτε να το κάνετε, πληροφορήστε σχετικά τους γονείς σας, πείτε τους που θα είστε και πως μπορούν να σας βρούνε. Αν αυτό δεν είναι η λύση, τότε εναλλακτικά πείτε το σε φίλους. Πάρτε κάποιον μαζί σας στην πρώτη συνάντηση (κατά προτίμηση ενήλικα). Συναντηθείτε σε ένα πολυσύχναστο μέρος - μεγάλο πολυκατάστημα, δημοφιλή καφετέρια κτλ. Αν είναι δυνατόν ελέγξτε με ποιον έχετε να κάνετε, π.χ. αν έχετε κοινούς φίλους. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν άνθρωποι με όχι και τόσο καλές προθέσεις όσο νομίζετε.